Kluisbergen Maarkedal Nieuws Oudenaarde Ronse Wortegem-Petegem

NIEUWS 27 OKTOBER

De mobiele camera’s aan glas- en kledingcontainers betrappen gemiddeld één sluikstorter per dag. Dat zijn er momenteel 248 in de Vlaamse Ardennen, 78 in Oudenaarde, 71 in Ronse, 7 in Maarkedal en 5 in Wortegem-Petegem. De intercommunale IVLA wil nog meer camera’s inzetten. Wie betrapt wordt riskeert een boete van 350 euro en kan verplicht worden om de opruimkosten te betalen.

Het Oudenaards wandtapijt Hercules en de Stymphalische vogels moet naar Oudenaarde terugkeren, vindt Groen gemeenteraadslid Eric Meirhaeghe. Het is eigendom van de provincie en de kans dat ze plaats voor het tapijt heeft in de nieuwe thuisbasis, de Leopoldkazerne is klein. Oudenaarde moet het dan maar in bruikleen vragen. Schepen van Cultuur Stefaan Vercamer is het idee alvast genegen.

Het erfgoedcentrum in Ename gaat met het Belgische Blauwe Schildcomité haar kennis en ervaring delen op het vlak van waterschadebehandeling van erfgoed. Dat comité coördineert in Wallonië de hulpverlening bij musea, archieven en monumenten in het door watersnood getroffen gebied.

De strijd om het Wolvenpark op de grens van Vloesberg en Brakel is nog altijd niet beslecht. Het provinciebestuur van Henegouwen gaf geen vergunning voor de bouw van het vakantiepark. Maar de familie Fort, die eigenaar is van de voormalige zavelgroeven en stortplaats in Vloesberg tekent beroep aan bij de Waalse regering.

Utexbel uit Ronse mag de komende vijf jaar camouflagestoffen produceren voor het Zwitserse leger. Naast Utexbel doet het leger ook beroep op vijf andere bedrijven uit Zwitserland en Italië. Utexbel werkte in het verleden al een aantal keer voor Armasuisse, het Zwitserse agentschap dat bevoegd is voor legerbestellingen.

Professor Emilio Platti, Ronsenaar en islamkenner is onverwacht op 78 jarige leeftijd overleden in Leuven. Hij was een trouwe gast op de Sint-Hermesommegang. Hij doceerde aan de KU Leuven , maar ook Caïro en Parijs.

©VlaamseArdennen1