Nieuws

NIEUWS 14 OKTOBER

Oudenaarde Winkelstad roept winkeliers en horeca-uitbaters op om een aantal maatregelen te nemen tegen de hoge energiekosten. De handelaarsvereniging vraagt om led-verlichting te gebruiken, de verwarming wat lager te zetten en de winkeldeuren dicht te doen. Ook de etalageverlichting en lichtreclame moet vroeger uit. Eigenlijk gaat het om de energiebesparende maatregelen van handelsfederatie Comeos.

In een schrijnwerkerij in de Olifantstraat in Ronse heeft het gebrand. Omstreeks middernacht werden de vlammen opgemerkt, het ging om een felle uitslaande brand. Het brandweerkorps van Ronse zette een hoogtewerker in om het vuur te bestrijden en kreeg bijstand van de collega’s van Kluisbergen. Het dak, machines en materieel werden vernield.

In samenwerking met Curieus organiseert Vooruit in Ronse vanavond voor de vierde keer een streekbierenavond in het Feestpaleis. Er zullen vier streekbieren geserveerd worden met een vleesbordje erbij. Volwassenen betalen 18 euro, kinderen 8 euro.

De benefiet van feestcomité d’Eurkeneirs uit Ooike heeft 5250 euro opgebracht. Ze organiseerden ‘Party for Lara’, het meisje dat aan leukemie lijdt. Ze kunnen nu 5250 euro overhandigen aan het Kinderkankerfonds. Maar het betere nieuws komt van leukemiepatiëntje Lara zelfs, ze is aan de beterhand en kan binnenkort zelfs misschien naar school.

In het Liedtskasteel in Oudenaarde is Jong VLD Oudenaarde voorgesteld. De nieuwe politieke jongerenbeweging staat onder leiding van de 21 jarige Gilles Simoens en de 24 jarige Lowie Cnockaert. Ondernemers, jongeren, kerntaken en burgerparticipatie moeten centraal staan, er worden binnenkort nog verschillende activiteiten georganiseerd.

Vandaag vindt in de bibliotheek van Maarkedal een boekenverkoop plaats met een tasting van tequilla en rum. Je kan tussen 15 en 19u terecht op de eerste verdieping van het administratief centrum in Etikhove. De boeken zijn de koop aan 50 cent per stuk, en je kan ook proeven van tequilla en rum.

Ook Wortegem-Petegem heeft een plan klaar om de energiefactuur binnen de perken te houden. De verwarming gaat naar 19 graden, de openbare verlichting wordt ’s nachts gedoofd van 23 tot 6u, ook in het weekend en de monumentverlichting blijft uit. Op kerstverlichting dient niet bespaard te worden aangezien de elektriciteit op de meeste plaatsen niet van de gemeente komt. Verder gaat de gemeente nog verder inzetten op LED verlichting.

Er loopt een openbaar onderzoek over de fietssnelweg tussen Oudenaarde en Ronse. Het onderzoek loopt tot en met 5 november. Daarna kunnen de werken starten, begin 2024 zou dan een eerste deel moeten klaar. Volgend jaar komt er een studie over hoe de heuvelrug met genomen worden.

©VlaamseArdennen1