Nieuws

NIEUWS 5 NOVEMBER

Het ziekenhuis AZ Glorieux in Ronse heeft voortaan een GPS-robot, de eerste in ons land. Die zorgt voor nog meer precisie bij operaties, zelfs als de patiënt ondertussen even beweegt. Al twee patiënten zijn zo geopereerd, telkens delicate operaties aan ruggenwervels of de nek. De robot traceert met een gps-systeem markeringen die op de patiënt zijn aangebracht, en beweegt mee. De robot is daarmee bijzonder nauwkeurig. Begin volgend jaar komt er ook een 3D-CT-scanner naar Ronse: die zal data van de patiënt tijdens de operatie capteren en doorsturen naar de gps-robot.

De herdenkingsplechtigheden rond 11 november beginnen in Oudenaarde vandaag al. In elke deelgemeente is er bloemenhulde aan de monumenten van de gesneuvelden. Oudenaarde was de laatste stad waarop het terugtrekkende Duitse leger zich afreageerde, met bombardementen, beschietingen en ontploffingen in 1918. Nu vrijdag, met Wapenstilstand zelf, is er een centrale herdenkingsplechtigheid in de ochtend.

In Kluisbergen loopt het openbaar onderzoek voor het ruimtelijk uitvoeringsplan dat de ontwikkeling van de Sofinalsite moet gaan vastleggen. Die zone is 39.000 vierkante meter groot, een kwart daarvan wil de gemeente zelf kopen en er een nieuwe sporthal bouwen én een nieuwe school. Er moet verder ook woongelegenheid komen en ruimte voor sportterreinen. Vooral de plannen voor een nieuw schoolgebouw zijn opvallend. Tot voor twee jaar was in die zone vooral nog winkelruimte en KMO-zone voorzien.