Kluisbergen Maarkedal Nieuws Oudenaarde Ronse Wortegem-Petegem

NIEUWS 14 SEPTEMBER

Er is een verdachte opgepakt in de zaak van het spuiten van spreuken op de Walburgakerk. Het gaat om slogans over zondaars en duivels en op de kerkdeur staat ook de slogan ‘Why red’. Aan de hand van camerabeelden van de omgeving is nu een verdachte opgepakt. In het belang van het onderzoek wordt geen verdere info vrijgegeven.

Ook in Ronse zal het voor de horeca een moeilijke winter worden. Er zijn de hoge energiefacturen, personeelstekort en gestegen aankoopprijzen. Vooral restaurants krijgen het moeilijk en zullen tijdens de feestdagen gesloten blijven. Enkele horecamensen uit Ronse doen hun verhaal in Het Laatste Nieuws.

CD&V Maarkedal is blij dat het statiegeld op blik en plastic flesjes er eindelijk komt. Vlaams Minister van Omgeving Zuhal Demir wil het systeem invoeren tegen 2025. CD&V Maarkedal vroeg de gemeente in 2018 al om toe te treden tot de statiegeldalliantie, een voorstel dat niet werd aanvaard.

Hackers hebben het emailadres van Burgemeester Marnic De Meulemeester gebruikt om paswoorden proberen los te peuteren. In een mail die verstuurd werd, zogezegd door de burgemeester, werd gevraagd om in te loggen op een website met hun paswoord. Een paar honderd contacten van de burgemeester kregen de mail. IT-specialisten konden snel ingrijpen en erger voorkomen. De wachtwoorden van de burgemeester zijn intussen veranderd en er werd overgestapt op een strengere beveiliging.

Ook de Waalse Gemeenschapsminister van Onderwijs heeft nu laten weten dat de Franstalige Decrolyschool in Ronse de Vlaamse schoolkalender moet volgen. PVDA heeft vragen bij die wetgeving en stelt dat er geen rekening werd gehouden met faciliteitengemeenten zoals Ronse. Daar zijn zowel Nederlandstalige als Franstalige scholen.

De expo Beestig in het MOU wordt verlengd tot het einde van de herfstvakantie. De tentoonstelling met dieren in de wandtapijten trok al zo’n 5000 bezoeken. Zo’n dertig wandtapijten zijn er te bezichtigen. Door het succes kan je er nog terecht tot 6 november.

©VlaamseArdennen1