Probleem met sluikstort lachgascapsules in Ronse

De stad Ronse is bezig met het in kaart brengen van plaatsen waar geregeld gebruikte lachgascapsules rondslingeren. Dat gebeurt blijkaar meer en meer.

Zwerfvuil is steeds vaker een probleem, ook in Ronse. Afvalintercommunale IVLA gaat daarom camera’s inzetten: om mogelijke sluikstorters af te schrikken of zelfs te betrappen. Wie zich laat betrappen riskeert een GAS-boete. De aanpak van het probleem met camera’s is gedragen door de hele gemeenteraad, die instemde met de sterkere aanpak.

Lachgascapsules

“Onze diensten zijn bezig om de problematiek van lachgascapsules in kaart te brengen om de nodige acties te kunnen nemen. Voor een aantal jongeren zijn dit immers vrij te verkrijgen roesmiddelen,” zegt de stad. Het lachgas zit in slagroomcapsules die je in de nachtwinkel kunt kopen. Jongeren snuiven het gas, en voelen kort een roes.

Niet ongevaarlijk

Na inademen verdrijft het gas de zuurstof uit de longen. Net zoals bij vele andere vluchtige snuifmiddelen, ervaart men bij lachgas zo goed als onmiddellijk een euforische roes, dikwijls met lach- of giechelbuien. De roes duurt amper een paar minuten. Maar het gas inademen is niet ongevaarlijk: de zuurstof verdwijnt uit de longen, je kan het bewustzijn verliezen en zelfs in coma raken.